Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Aiheesta kirjoitettua/lausuttua ym:


/ Etusivu / Artikkelit: / Pankit ja välittäjät Rata:n

Nimi: Wagner
Sähköposti: pig.wagner@yahoo.com
Lähetetty: 19.02.2007
17:02
Otsikko: Pankit ja välittäjät Rata:n kiinnostuksen kohteena
Rata puuttui pankkien ja asunnonvälittäjien likeisiin suhteisiin
Julkaistu: 18.2.2007 21:02

Anna Karismo

helsingin sanomatRahoitustarkastus (Rata) on saanut valituksia markkinoilta ja kuluttajilta siitä, että pankkien ja kiinteistönvälittäjien suhteet ovat liian läheiset.

"Yleensä valittajana on ollut joko kilpaileva pankki tai kiinteistönvälittäjä", Ratan lakimies Ilse Lampela kertoo.

Ratan selvittäessä asiaa kävi ilmi, että yhteistyön kiinteys vaihteli huomattavasti.


Toiset pankit tyytyvät suosittelemaan yhteistyökumppania, mutta joissakin tapauksissa pankin toimihenkilö on esitellyt kiinteistönvälittäjän myytäviä kohteita ja laatinut kauppakirjaluonnoksiakin. Tämä on Ratan mielestä kiellettyä.

"Sekä kiinteistönvälitystoiminta että luottolaitostoiminta vaativat vankkaa osaamista, mutta sisältävät hyvin erityyppisiä riskejä", Rata sanoo tuoreessa ohjeistuksessaan.

Pankki ja kiinteistönvälittäjä voivat Ratan mielestä toimia samoissa tiloissa. Asiakkaan pitää Ratan mukaan kuitenkin koko ajan tietää, kumman tiloissa hän on ja kumman työntekijä häntä palvelee. Pankit eivät myöskään saa antaa asiakkaan yhteystietoja kiinteistönvälittäjälle ilman hänen lupaansa.


Joissakin tapauksissa kiinteistönvälittäjä on antanut asiakkaan ymmärtää, että hän voi ostaa myyntikohteen vain, jos käyttää rahoituksen hankkimisessa kiinteistönvälittäjän yhteistyöpankkia.

Tämä on Ratan mielestä "epätervettä yhteistyötä". Myöskään pankki ei saa laittaa luoton ehdoksi, että asiakkaan osto- tai myyntitoimeksianto tehdään tietylle kiinteistönvälittäjälle.


Rata ei kerro, minkä pankkien ja kiinteistönvälittäjien toimista se on saanut yhteydenottoja.

Rahoitus–kiinteistönvälitys -yhteistyötä tekevät Nordean ja Huoneistokeskuksen lisäksi esimerkiksi Sampo Pankki ja Kiinteistömaailma keskenään sekä paikalliset Osuuspankit omistamansa OP-kiinteistökeskuksen kanssa.

Rata toivoo, että sille kerrottaisiin mahdollisista epäilyistä markkinoiden "epäterveistä" toimintatavoista.

[quote][/quote]

Vastaa tähän
Kirjoittaminen ei vaadi rekisteröitymistä!

©2019 bitlex - suntuubi.com