Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Meidän kautta:

Netti-ilmoittelu:

Esittelysivu meidän sivustolle (kts esim. OKT Ruotsinpyhtää), ilmoitukset haluamillene tai valitsemillenne sivustoille, ilmaisille tai maksullisille, yhteydenotot joko myyjälle suoraan tai meidän kautta, materiaalin määrästä riippuen 30-70 € + kulut + alv, ilmoitus voimassa siihen asti kun myydään tai myyjä peruuttaa, muutostyöt 10 €/alv/kerta.

Lehti-ilmoittelu:

Ilmoitukset haluamiinne lehtiin, maksulliset ja maksuttomat, 5 € + kulut + alv/lehti/kerta.

Kauppakirja:

150-500 € + kulut + alv vaikeusasteesta liittyen.

Kustannukset (ilman kuluja, esim. ilmaiset netti-ilmoitukset ja lehti-ilmoitukset + yksinkertainen kauppakirja)

241,40 €, ei välityspalkkiota!

Varatuomari/LKV valvoo koko ajan kaupantekoasi!

Omatoiminen myynti:

Jos olet päättänyt suoriutua asuntosi tai kiinteistösi myymisestä itse ilman kiinteistönvälittäjän apua, seuraavasta löydät vinkkejä asunnon/kiinteistön myyntiin.Ensimmäiseksi tulee hankkia tarvittava asiakirja-aineisto:

Valtioneuvoston asetus asuntojen markkinoinnissa annettavista tiedoista 15.2.2001/130

Osakehuoneisto: isännöitsijäntodistus (uusi) ja siihen lisäksi viimeinen vahvistettu tilinpäätös (sisältäen tilinpäätösasiakirjat, tilintarkastus-  kertomuksen ja talousarvion), viimeisen varsinaisen yhtiökokouksen pöytäkirja, yhtiön kaupparekisterin ote, pohjapiirros. Isännöitsijantodistuksen saa isännöitsijältä, samoin yhtiökokous- ja tilinpäätösasiakirjat, myös pohjapiirroksen saa yleensä isännöitsijältä, samoin yhtiöjärjestyksen ja kaupparekisteriotteen. Jos pohjapiirrosta ei löydy isännöitsijältä sitä pitää kysyä kaupungin/kunnan teknisestä toimistosta tai vastaavasta. Kaupparekisteritiedot ja yhtiöjärjestyksen saa patentti- ja rekisterihallituksesta, tai nykyisin helpoimmin sähköisesti Asiakastieto Oy:stä, josta voi myös (maksua vastaan) tarkistaa ostajaehdokkaiden luottotiedot niin tarvittaessa.

Muita mahdollisia asiakirjoja, jos tiedot eivät ilmene isännöitsijäntodistuksesta:

Energiatodistus: Rakennuksen omistajan eli taloyhtiön on hankittava energiatodistus silloin, kun rakennus tai sen osa otetaan käyttöön, myydään tai vuokrataan.

Laki rakennuksen energiatodistuksesta 13.4.2007/487

Pelastussuunnitelma: Taloyhtiöissä tulee olla pelastussuunnitelma (ex-turvallisuussuunnitelma), jossa varaudutaan ennalta arvaamattomiin, asuinkiinteistöä ja kiinteistön käyttäjiä eli asukkaita kohtaaviin vaaratilanteisiin.

Pelastuslaki 13.6.2003/468 (9 § 3 mom)

Kuntotodistus: Taloyhtiön Kuntotodistuksen tarkoitus on lisätä osakkeenomistajien ja -ostajien tietoa taloyhtiön todellisesta kunnosta ja mahdollisesti tulossa olevista korjauksista. (ei lakisääteinen, tarvitavat tiedot sisältyvät suurelta osin uudistettuun isännöitsijäntodistukseen)

Yhteystiedot edellisiin löytyy vasemmalla alhaalla olevasta linkkipalkista ulkopuolisille sivustoille. Auktorisoidut isännöitsijät löytyvät isännöitsijät-palkista, muita pitää etsiä yrityshaulla. Yleensä isännöitsijän yhteystiedot ovat rapun ilmoitustaululla tai vastaavassa paikassa.

Kiinteistö: lainhuutotodistus, rasitustodistus, kiinteistörekisterin ote ja rekisterikartta. Jos kiinteistöllä on rakennus niin rakennuslupapiirustukset (julkisivut, pohjapiirros), todistus suoritetusta lopputarkastuksesta. Rakentamattomasta tilasta tai tontista kannattaa hankkia kaavamääräykset rakennusoikeuden ym, selvittämiseksi. Myös määräala voidaan aikaisemmasta poiketen lainhuudattaa. Lainhuudatus- ja rasitustodistuksen saa kiinteistön sijaintipaikkakunnan maanmittaustoimistosta (Verkkouutiset 28.12.2009 "Kiinteistöjen kirjaamisasiat siirtyvät Maanmittauslaitokselle"), kiinteistörekisterin otteen ja rekisterikartan maanmittaustoimistosta, rakennuslupakuvat ja kaavamääräykset kaupungin/kunnan teknisestä toimistosta. Yhteystiedot linkkipalkista vasemmalla alhaalla.

Omakotitalon myynti on monimutkainen juttu - tässä vinkkejä Kauppalehti luettelee lukuisia kohtia, joista omakotitalon omistaja on vastuussa myydessään kiinteistöään: Lue: Verkkouutiset 23.04.2010

Seuraavaksi asunto tai kiinteistö kuvataan siten, että kuvat ovat selkeitä ja osoittavat sekä huoneiden kunnon että käyttötarkoituksen. Voit myös videoida, mutta muista myös kuvata, koska video on vaikeampi käyttää ilmoittelussa.

Ennenkuin ryhdyt ilmoittamaan, valmista sähköpostiisi valmis liite, jossa kerrot kohteesta, omakotitaloista/mökeistä valmistumisajan, materiaalit, lämmitysjärjestelmän, sähkön vuosikulutuksen, öljyn kulutuksen mikäli kohteessa on öljylämmitys ym. niin tarkasti kuin harkitset tarpeelliseksi. Kerro myös yhteystietosi ja sähköpostiosoitteesi. Voit myös kertoa mitä palveluita lähistöllä on (kaupat, koulut, liikunta ym) ja kuinka pitkän matkan päässä. Voit myös kertoa liikenneyhteyksistä.

Skannaa hankkimasi asiakirjat liitteiksi, samoin kuin valokuvat. Voit myös skannata kartan, josta näkee kohteen sijainnin tarvittavassa mittakaavassa, tai kirjoittaa ajo-ohjeet paikalle. Karttaan voi myös merkitä lähellä olevat palvelut.

Tässä voi jokainen käyttää luovuuttaan, koska kysymyksessä on kohteen mainos ja sen pitäisi olla myyvä sen lisäksi että se on totuudenmukainen.

Huomaa kuitenkin, että kaikki yhteydenotot eivät tule sähköpostitse, vaan varaudu myös postittamaan ja faxaamaan esitteitä, sekä jaettavaksi mahdollisessa näytössä, jos sellaisen olet ajatellut järjestää.

Kun nämä valmistelut on tehty, on aika ryhtyä ilmoittamaan kohteesta mahdollisille ostajille.Ilmoittelussa on tietysti kaikki media mahdollista, mutta ilmoittelusta yleensä selviää kohtuullisin kustannuksin, kun käyttää apuna internetin ilmaispalveluja.

Suosituimmat ovat tietenkin Keltainen Pörssi ja Suomi24.fi:n Tori.

Keltaiseen pörssiin tulee rekisteröityä, mutta ilmoituksen saa paperilehteen ja verkkolehteen ja viisi kuvaa julkaistua. Säilytä rekisteröitymistunnukset!

Suomi24.fi:n sivuilla on paljon kävijöitä, mutta kuvia ei saa suoraan ilmoitukseen, joten kannattaa viitata osoitteeseen, jossa kuvat on nähtävillä, tai kertoa, että kuvat ja muun aineiston saa sähköpostilla.

On myös paljon muita ilmaisia sivustoja, joista jotkut vaativat rekisteröitymisen, useimpiin saa kuvia jne. Tällaisia sivustoja seuraavassa:

Asuntoilmoitukset.com, Basaari.fi, findit.fi, Ilmaistori, löytö.net, OstaMyy.com, Rivarit.com, Plaza.fi/NettiX, Verkkopirkko, esittely.net, The Palsta, RegiOnline.

Maksullisia ilmoitussivuja on internetissä mm. Oikotie, Etuovi.com, Nettiasunto.com, Asuntoarena, ym.

Voit myös perustaa asunnostasi väliaikaisen kotisivun internettiin, kuvia, pohjapiirros, isännöisijäntodistus ym asiakirjat skannattuna, kartta, palvelut, ympäristo, näytöt ym. hoituvat kaikki vaikkapa ilmaisella sivustolla. Tälle sivustolle voit myös pyytää tarjoukset, jotka ovat silloin kaikkien nähtävillä! Muilla sivustoilla voi mahdollisesti vain jättää linkin tähän sivustoon. Jos tarvitset apua tällaisen "kotisivun" rakentamisessa, klikkaa tästä!

Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tai taitoa käyttää internettiä, joten perinteinen lehti-ilmoittelu on myös paikallaan. Paikallislehti ja laajempilevikkinen lehti pitäisi valita ilmoituskanavaksi, loma-asunnot kannattaa ilmoittaa myös Helsingin Sanomissa. Ilmoitushinnat selviävät lehdistä tai niiden kotisivuilta.

Lehti-ilmoitukseen kannattaa yleensä laittaa aika näytölle, tai sitten varata aika ja kertoa se kiinnostuneille soittajille. Näyttöön on syytä varata paperitulosteina edellä tehtyä esitettä jaettavaksi katsojille. Siivoaminen ja ns. "stailaus" on jokaisen omassa harkinnassa, valtaosa ostajaehdokkaista kuitenkin haluaa remontoida uuden asuntonsa mieleisekseen, joten suuria summia ei yleensä kannata uhrata korjauksiin tai stailaukseen, ellei mitään ilmeistä korjattavaa ole.

Näytössä pitää ostajaehdokkaiden kysymyksiin vastata totuudenmukaisesti ja jos jjotain asiaa ei tiedä, kertoa se ja ottaa selvää ja tiedottaa myöhemmin kiinnostuneille.

Myyjän ja ostajan päästyä yhteisymmärrykseen kaupasta ja sen ehdoista, ostaja yleensä maksaa käsirahan, joka sitoo sekä myyjää että ostajaa. Samalla sovitaan kaupan toteuttamisen aikataulusta ja sitä edeltävistä toimenpiteistä. Ostaja yleensä vaatii kauppakirjaan sopimussakkoehdon siltä varalta, että asunnon luovutus viivästyy.

Kun kauppa on syntynyt, laaditaan kauppakirja joko mallin mukaan, valmiille lomakkeelle tai teetetään se asiantuntijalla pankissa tai lakimiehellä, maksu vastaanotetaan yleensä pankissa osakekirjoja vastaan ja kuitataan samalla saaduksi. Omistusoikeudesta ei pidä luopua ennen kuin kauppahinta on kokonaisuudessaan maksettu.

....................

Suuri osa asunto- kiinteistökauppariidoista aiheutuu kosteusvaurioista, siten varsinkin myyntiaikeissa olevien kannattaa lukea:

KOSTEUS KURIIN - tunnetko vastuusi ja velvoitteesi

©2020 bitlex - suntuubi.com