Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Asuntokauppalaki sääntelee erikseen uuden asunnon kauppaa ja valmiin asunnon kauppaa. Valmis asunto voi myös olla uusi tai käytetty.

Uuden rakenteilla olevan asunnon osalta ostajan on syytä varmistua siitä, että rakennuttaja (rakennusliike, grynderi) noudattaa asuntokauppalain säännöksiä ns. turva-asiakirjoista ja vakuuksista rakennusvirheistä ja suorituskyvyttömyydestä. Nämä kaksi muodostavat yhdessä pääosan ns. RS-järjestelmästä (RS = rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelema), ja antaa turvaa ostajalle (ks. esimerkit edellisestä linkistä). Tämä on erityisen tärkeää, jos urakoitsija ei ole markkinoilla tunnettu. Nykyisin jokainen voi (maksua vastaan tietenkin 3,94-29,97 €) tarkistaa rakennusliikkeen/urakoitsijan luottotiedot Asiakastiedon sähköisestä palvelusta. Tärkeätä on myös noudattaa, mitä asuntokauppalaki säätelee osakkaiden eli tulevien asukkaiden kokouksista ja osakkaiden valitsemasta puolueettomasta rakennustöiden tarkastajasta (vastaava mestari on usein urakoitsijan palveluksessa) ja mahdollisesta puolueettomasta tilintarkastajasta.

Kun näistä seikoista on huolehdittu ja ne ovat kunnossa, uuden valmistuvan tai rakenteilla olevan asunnon ostaja voi melko huoletta keskittyä materiaalivalintoihin ja oman yksilöllisen asunnon suunnitteluun ja toteuttamiseen. Tärkeätä kuitenkin on seurata rakennustyön edistymistä ja osallistua yhteisiin kokouksiin ja tiedotustilaisuuksiin. Näyttäytyminen usein työmaalla pitää rakennuttajan ja urakoitsijan huolellisena ja valppaana, samoin kuin osakkeenomistajien valitseman tarkastajan työmaaseuranta. Sellaiseksi on syytä valita huolellinen ja ahkera ammattilainen!

Rakenteilla olevan tai valmistuvan asunnon ostajan tulee varoa uutta ilmiötä, jossa rakennuskohdetta (esim. rivitalo-asuntoa) myydään kiinteistöosuutena hallinnanjakosopimuksella. Esiin on tullut tapauksia, joissa luotettava välittäjä myy rivitaloasuntoa esitteissään ja hinta on valmiin asunnon hinta. Kaupantekotiilaisuudessa kuitenkin kauppakirja koskee kiinteistöosuutta ja kauppakirjaan liittyy urakkasopimus. Näin pyritään kiertämään asuntokauppalain säännöksiä ja syynä on usein se, ettei rakennuttaja-urakoitsija saa pankkia rahoittamaan kohdetta, vaan kohde rahoitetaan pääasiassa ostajien suorituksilla. Ostajat jäävät vaille asuntokauppalain turvaa! Lisätetoa tästä voitte pyytää palautelomakkeella.

Erityisen hyvää tietoa uuden asunnon ostajalle: Teemu Marttinen HTML tai tulostettavaksi PDF. Koskee erityisesti ennen rakentamista/valmistumista ostettavaa asuntoa.

-----------------------

Jäitä hattuun, asunnonostaja!

Asuntokauppaa ei kannata rynniä tekemään suinpäin, vaikka osa asunnoista revintäänkin nyt käsistä jo ensi näytöllä ja ennen sitäkin. Varsinkin asunnon osto uudelta seudulta sisältää monta riskiä. Lue, mitä kaikkea kannattaa pohtia ennen käsirahan maksamista. Lue: Taloussanomat 25.10.2009

Näin vältät pahimmat virheet asunnonostossa Kauppalehti 30.06.2009

Näin vältät miinat asunnon ostossa! Kauppalehti 04.03.2009

Asuntoa ostamaan? Tee ensin Talouselämän testi Talouselämä 04.03.2009

©2020 bitlex - suntuubi.com