Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Haja-asutusalueiden asukkaat edelleen hämillään jätevesiensä käsittelystä

Vaatimusten sekavuus ja tiedot puhdistamojen toimimattomuudesta pysäyttivät lähes tyystin pienpuhdistamohankkeet viime syksynä. Keväällä annettu uusi jätevesiasetus on selventänyt ja lieventänyt käsittelyn vaatimuksia, ja nyt asukkaiden innostus laitteiden hankintaan onkin hiljalleen viriämässä. Lue: YLE.fi 30.05.2011

YLE: Viljelijöiden tulot jopa kolminkertaistuvat

Viljelijöiden tulot jopa kolminkertaistuvat ruoan kallistumisen myötä, kertoo Yle Uutiset. Iloa laimentaa se, että myös menot kasvavat samaa tahtia. Lue: Talouselämä 03.04.2011

Lehdet: Paskalaki kiristää keskustaa - puhuisivat pukukopissa

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) syyttää "ylätason" puoluetovereitaan keskustan edun vahingoittamisesta ja arvostelee heitä oman edun tavoittelusta. Lehtomäen purkautuminen johtuu hänen ajamastaan haja-asutusalueiden jätevesiasetuksesta, joka on herättänyt kritiikkiä myös keskustan sisällä.

Asiasta kertovat sanomalehdet Kaleva, Turun-Sanomat ja Väli-Suomen media.

Lue: Uusi Suomi 21.11.2010

Jätevesien puhdistaminen maaseudulla vaikeuksissa

Suomi on jäämässä jälkeen vesiensuojelun tavoitteista. Pienvesien tilan paraneminen on uhattuna muun muassa siksi, että maaseudun siirtoviemärihankkeet ovat jäissä ja haja-asutusalueiden jäteasetus takkuilee. Maatalouden vesiensuojeluun odotetaan puolestaan vauhtia EU:n tukipäätösten ansiosta.  Lue: YLE.fi 19.11.2010

"Paskalaki": Laitevertailun synkkä tulos - Nämä toimivat

Kahdeksan pienpuhdistamon vertailu on paljastanut puutteita laitteiden toiminnassa. Vain kaksi laitetta mahtui jätevesiasetuksen eli niin sanotun ”paskalain” edellyttämään poistoprosenttiin.

Vertailu ei kuitenkaan anna yksiselitteistä vastausta siihen, millainen pienpuhdistamo kannattaa hankkia, kertoo Maa- ja elintarviketeollisuuden tutkimuskeskuksen tutkija Ilkka Sipilä Uudelle Suomelle.

Lue: Uusi Suomi 17.11.2010, lue myös: Kauppalehti 18.11.2010 ja YLE.fi 17.11.2010

Kiviniemi lupaa uusia myönnytyksiä jätevesikiistassa

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) lupaa, että keskusta ja hallitus ovat valmiit muuttamaan kiistaa herättänyttä jätevesiasetusta ja lakia siten, että "asia järjestyy kohtuullisella tavalla".

Kiviniemi kirjoittaa verkkosivujensa blogissa, että asian oletettiin olevan jo kunnossa, kun hallitus oli lisännyt neuvontaa ja sopinut eräistä lievennyksistä. Muutosten takana olivat kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät. Ehdotukset ovat nyt eduskunnan käsittelyssä.

"Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että on uusia muutostarpeita", Kiviniemi toteaa perjantaina ilmestyneessä kirjoituksessaan.

Lue: HS.fi 12.11.2010, asiasta myös Aamulehti.

Jätevesiremontin teettäneillä ei ole mahdollisuutta korvauksiin

Kiistelty jätevesijahkailu jatkuu. Nyt pohditaan sitä, mikä on kalliin remontin teettäneiden ihmisten oikeusturva, jos kiistely asetus nyt kaatuisi.

Monet ovat ehtineet jo tehdä kalliin remontin, mutta jos jätevesiasetus kumottaisiin tai puhdistusvaatimuksia lievennettäisiin, ei korvausvaatimuksiin kuitenkaan olisi mahdollisuutta.

- Suomessa ei ole sellaista järjestelmää, että huonosta lainsäädännöstä voisi valtiolta saada korvauksia. En pidä todennäköisenä, että tällaisessa tilanteessa voisi saada korvauksia, toteaa Itä-Suomen yliopiston ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä Huomenta Suomen haastattelussa.

Lue: MTV3.fi 11.11.2010 (paljon kommentteja!)

Jäteveisasetuksen kohtalo ratkennee parissa viikossa

Kiistellyn jätevesiasetuksen kohtaloon saataneen selvyys parissa viikossa. Hallituksen esittämien toimien lainmukaisuutta tutkiva eduskunnan perustuslakivaliokunta aloitti keskiviikkona valmistavat keskustelut asiasta. Valiokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin (kok.) mukaan lausuntoluonnos valmistuu aikaisintaan ensi viikon lopulla, ja viimeistely vienee pari päivää.

Valiokunta selvittää erityisesti kahta asiaa. Ensinnäkin tutkitaan, onko asetuksella ylipäänsä voitu antaa ympäristösuojelulain rajoissa niin pitkälle meneviä säännöksiä kuin on tehty. Toiseksi selvitetään, voidaanko jätevesien puhdistamisesta vapauttava ikäraja vetää esitetyllä tavalla 68 vuoteen.

Lue: Rakennuslehti 10.11.2010, asiasta myös Nelonen.

YLE: "Paskalaissa 2 ongelmaa"

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) kertoo Yle Uutisille, että jätevesiasetuksessa eli ”paskalaissa” on kaksi perustuslaillisesti ongelmallista kohtaa.

Ne ovat jätevesiasioiden määrittely nimenomaan asetuksella sekä vapautus yli 68-vuotiaille.

Lue: Uusi Suomi 10.11.2010, Yle:n artikkeliin sinisestä linkistä.

Jätevesi kuohuu keskustaryhmässä

”Jätevesiasetuksen kumoamisessa on kyse myös politiikan uskottavuudesta.”

Ympäristöministeriön epäonnistunut jätevesiasetus on nostanut odotetun kuohunnan eduskunnassa – erityisesti päähallituspuolue keskustan eduskuntaryhmässä – perustuslakivaliokunnan käsitellessä ympäristönsuojelulain muutosta.

Lakimuutos päätyi valiokuntaan, koska siihen kirjatut poikkeukset eivät ehkä kohtele kansalaisia yhdenvertaisesti. Jos valiokunta näin toteaa, putoaa samalla pohja koko jätevesiasetukselta.

Lue: Maaseudun tulevaisuus 10.11.2010

Jätevesilaki: Järjetön jätesoppa!

(Perustuslaki)valiokunnan tulisi muodostaa kanta siitä, onko 68-vuotiaiden vapauttaminen jätevesien hoidosta perustuslain mukaista. Pulmalliseksi asian tekee se, että näin yksi ihmisryhmä saisi erityisaseman iän perusteella. Myös vaikeassa elämäntilanteessa olevat kiinteistönomistajat voisivat saada vapautuksen kalliista jätevesi-investoinneista. Lue: Iltalehti 10.11.2010, sekä Verkkouutiset ja MTV3.fi.

Maaseudulle kaavaillaan vehreitä hoitokeitaita

Maaseudun vehreydessä kukoistavat ihmisten hoitokeitaat ovat tavoitteena Työtehoseuran uudessa projektissa. Green Care – Vihreä Hoiva -nimisessä projektissa on ajatuksena, että maaseudulle perustetaan yrityksiä, joissa hoivataan vaikkapa lapsia, nuoria, iäkkäitä tai mielenterveys- ja päihdekuntoutujia.

Uusia yrityksiä kaavaillaan erityisesti maatiloille. Toiminta voisi keskittyä päiväsaikaan tai olla kokoaikaista, projektissa kaavaillaan.

Lue: HS.fi 09.11.2010

Timo Kalli: Jätevesiasia etenee normaalisti

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli kumoaa Helsingin Sanomissa olleet tiedot Paula Lehtomäen vastuulla olevan siirtämisesrtä pääministerille

HS uutisoi tiistaina, että keskustaa repivän asian käsittelyä oltaisiin siirtämässä pois ympäristöministeri Paula Lehtomäeltä (kesk.) pääministeri Mari Kiviniemelle (kesk.).

Lue: Verkkouutiset 09.11.2010

HS: Uusi jätevesiasetus saattaa kaatua

Kiistelty jätevesiasetuksen muutos uhkaa Helsingin Sanomien mukaan romuttua - tai ainakin vesittyä. Lehden tietojen mukaan keskustaa repivän asetuksen käsittely on siirtymässä pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) hoidettavaksi.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) on puolustanut asetusta, jonka hän peri edeltäjiltään. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin mukaan asia nostetaan keskusteluun tällä viikolla.

Lue: MTV3.fi 09.11.2010, asiasta myös Talouselämä 11.11.2010.

Sasi: Jätevesiasetus ei ole ongelmaton

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) on toistaiseksi vähäsanainen kohua aiheuttaneen jätevesiasetuksen kohtalosta, mutta sanoo, ettei asia ole ongelmaton. Lue: Verkkouutiset 09.11.2010

Uusi kantelu ”paskalaista” – ”Pysäyttäkää!”

Kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) kertoo tehneensä oikeuskansleri Jaakko Jonkalle kantelun kiistellystä haja-asutusalueiden jätevesiasetuksesta eli niin sanotusta ”paskalaista”.

Hoskonen kanteli laista jo huhtikuussa, mutta se ei johtanut toimiin.Hoskosen mukaan viime aikoina on tullut ilmi tapauksia, joissa haja-asutusalueen jätevesiasetuksen toimeenpano on aiheuttanut suuria taloudellisia menetyksiä toimimattomien puhdistuslaitteiden takia.

Lue: Uusi Suomi 08.11.2010

Jätevesilaista päätös - PIHISETKÖ KIUKUSTA?

Jätevesilain muutokset kiukuttavat haja-asutusalueiden asukkaita. Uusi asetus kieltää kaiken kotitalousjäteveden laskemisen luontoon. Kaikkiin uusiin rakenteihin on rakennettava jäteveden puhdistus- tai talteenottolaitteisto, vanhat kiinteistöt ovat saaneet tähän aikaa kymmenen vuotta ja nyt on puhuttu myös kahden vuoden lisäajasta.Kiistaan saadaan päätös tänään, kun hallitus päättää lain muutoksista. Pura kiukkusi Iltalehdessä 23.09.2010

Jätevesiuudistus kuumentaa tunteita

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka myönsi Ylen Aamu-tv:ssä, että ministeriöltä unohtui jätevesiuudistuksessa neuvonta. Monikaan kiinteistö ei tarvitse jätevesiinsä kallista laitetta vaan imeytyskenttä riittää. Keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen piti hanketta ihmisten kiusaamisena ja panisi hankkeen jäihin. Lue: YLE.fi 23.09.2010

"Paskalaki" raivostuttaa: "Ihmisten rahoilla leikitään"

Kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) kävi tänään kuumana Ylen aamu-tv:ssä keskustelussa jätevesilaista eli tuttavallisesti ”paskalaista”. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että jätevesilakiasiaa johtaa saman puolueen ministeri. Lue: Uusi Suomi 23.09.2010

Jätevesiasetus valumassa viemäriin

Maaseudun jätevesien puhdistamispakon koukerot ovat esimerkki siitä, miten ei pidä yhteiskunnassa säännöksiä laatia. Jätevesiasetus on edennyt kuin Murphyn laki: jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen.
Herra Murphyä ei saa vastuuseen kelvottomasta tai sekavasta lainsäädännöstä. Ympäristöministeriössä ja koko hallituksessa on syytä miettiä, mitä tuli tehdyksi ja mitä ei. Lue: Etelä-Suomen Sanomat 23.09.2010.
Lue myös:

Kaleva: Jätevesiasetus syntyi sutena

Karjalainen: Sotkuinen valmistelu ei enteile siistiä tulosta

Jätevesisäännökset hallituksen käsittelyyn

Ympäristösuojelulakiin kaavaillut muutokset menevät valtioneuvoston käsittelyyn. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) on esittänyt lievennyksiä haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyä koskeviin säännöksiin. Hallitus päättää lakimuutosten hyväksymisestä tänään torstaina. Lue: YLE.fi 23.09.2010

Sekoilu jätevesilaissa romautti myynnin

Poliittinen pallottelu on romahduttanut jätevesien puhdistamojen myynnin etenkin omakotitaloihin. Puhdistamoita alkaa kertyä jo sadoittain tehtaiden takapihoille. Yritykset pitävät riskinä hintojen jyrkkää putoamista. Lue: Kauppalehti 23.09.2010, asiasta myös Verkkouutiset.

Kalliit jätevesiremontit saattavat olla turhia

Ympäristöministeriön uudet esitykset jätevesiasetuksesta hämmentävät kunnissa. Valtion toimet koetaan poukkoileviksi ja monet haja-asutusalueen asukkaat ovat ehtineet jo teettää kalliita remontteja, jotka saattavat osoittautua turhiksi. Lue: YLE.fi 22.09.2010

Rankaa kritiikkiä jätevesiuudistukselle: "Hatusta vedettyä ja tsaarinaikaista"

Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtajan Jouko Taskisen mukaan jätevesiasetuksen viilaus ei riitä, vaan tarvitaan kokonaan uusi laki, koska asia koskee yli miljoonaa kansalaista ja kustannukset ovat miljardiluokkaa.

- Nykyinen asetus on kaavamainen ja perustuu hatusta vedettyihin arvoihin. Lisäksi kansalaisten kyykyttäminen erilaisilla armon- ja vapautusanomuksilla kuuluu tsaarinaikaan.

Lue: Aamulehti 22.09.2010

Jätevesi-miljardeilla puhdistaisi Itämeren

Jätevesiasetuksen kustannusten on arvioitu nousevan pahimmillaan 2,5 miljardiin euroon. Itämeren suojelukomissio Helcomin mukaan saman verran maksaisi koko Itämeren tilan elvyttäminen hyväksi. Ympäristöministeriön uuden esityksen mukaan kiinteistö voi siirtää remonttia neljällä vuodella tekemällä kuntaan perustellun ilmoituksen. Tällöin asetuksen toimeenpanokauden pituudeksi tulee kaikkiaan 16 vuotta.”Tämä on riittävän pitkä aika pystyä tekemään tarvittava investointi”, Lehtomäki sanoo. Lue: Talouselämä 22.09.2010, asiasta ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus ja asiasta myös Verkkouutiset.

Jätevesiuudistuksesta tulossa iso sotku: Kuka saa vapautuksen?

Hallitus käsittelee torstaina (23.09.2010) lakimuutosta, joka vapauttaisi noin 80 000 maaseudun asuintaloa uuden jätevedenpuhdistusjärjestelmän rakentamisesta. Vapautuksen saisivat ainakin yli 68-vuotiaat. Lisäksi armahduksen voisi saada työttömyyden, sairauden tai muun vastaavan "sosiaalisen suoritusesteen" perusteella. Lue: Aamulehti 21.09.2010

Sadoilletuhansille suomalaisille iso lisälasku virkamiehen virheestä

Entinen ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r) odottaa yhä vastausta, miksi ympäristöministeriön korkea virkamies toimitti hänelle virheellisiä tietoja haja-asutusalueiden jätevesiasetuksesta.

Asetus pakottaa maaseudun asukkaat kalliisiin investointeihin, joiden merkitys ympäristönsuojelun kannalta on vähäinen.

Lue: Turun Sanomat 18.09.2010

Kiviniemi lupaa täsmennyksiä kiiisteltyyn jätevesiasetukseen

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) lupaa, että rajusti arvosteltuun haja-asutusalueiden jätevesiasetukseen tehdään joitakin korjauksia.

Kiviniemi sanoi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk) antaa lähiviikkoina esityksen asetusmuutoksesta, jossa pystytään täsmentämään joitakin ongelmakohtia. Kokonaan kiisteltyä asetusta ei kumota.

Lue: HS.fi 19.09.2010

"Eduskunta voisi kumota jätevesiasetuksen"

Kokoomuksen kansanedustaja Pertti Hemmilän mukaan eduskunta voisi kumota haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen.

- Kun hallitus ei voi tai halua asetusta kumota, eduskunnan pitää se tehdä. Eduskunnassa on käsiteltävänä asiaa koskeva lakialoite, muistuttaa Hemmilä.

Lue: Verkkouutiset 19.09.2010

Lehtomäki: 1,5 miljoonan suomalaisen jätevesillä on merkitystä

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.) on joutunut puolustuskannalle, kun kansalaiset vaativat helpotuksia haja-asutuksen tiukentuviin jätevesien puhdistusvaatimuksiin.

Lue: Iltasanomat 20.09.2010

Kristillisdemokraatit: Jätevesiasetus kumottava

Kristillisdemokraattien puoluehallitus vaatii pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) hallitusta kumoamaan vuonna 2003 annetun haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen. Puoluehallituksen mukaan asetus ei ole laajassa ja harvaanasutussa maassa kohtuullinen.

- Lunta on kyllä tullut tupaan ihan lapioitavaksi asti, kuvailee Lehtomäki kansan reaktioita.

Lue: MTV3.fi 08.09.2010

Lehtomäki torjuu jätevesikritiikin

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki torjuu haja-asutusten jätevesikäsittelyyn kohdistuvan kritiikin.Tutkijat ovat arvostelleet haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyä kustannustehottomaksi.

Ympäristöministerin mielestä haja-asutusalueita ei voi jättää toimimaan 1960-luvun tyyliin samaan aikaan, kun muilla aloilla vaaditaan tiukennuksia jätevesipäästöihin.

Lue: MTV3.fi 22.09.2010

Jätevesiasetus jakaa mielipiteitä ministerin omassa puolueessakin

Arvostelua jätevesiasetuksesta ryöppyää myös ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk) omasta puolueesta. Lue: MTV3.fi 22.09.2010

Uusi laki vaarantaa postinjakelun maaseudulla

Euroopan unionin direktiivi edellyttää, että Suomi uudistaa postipalvelulakinsa ensi vuoden alkuun mennessä. Postikilpailun lisäämiseen tähtäävä lakiesitys tulee eduskunnan käsittelyyn syysistuntokauden alussa.

Kilpailun tehostaminen on sinänsä terve ilmiö. Lakiesitys sisältää kuitenkin kohtia, joilla voi olla haitallinen vaikutus suomalaiseen postitoimintaan. Laki mahdollistaa muun muassa niin sanottujen kermankuorijoiden tulon markkinoille. Tämä tarkoittaa, että perinteisesti postinjakelusta huolehtinut Itella saa kilpailijakseen uusia tulokkaita, joille ei ole säädetty velvoitetta toimia valtakunnallisesti.

Lue: HS.fi 15.09.2010

©2020 bitlex - suntuubi.com